söndag 15 mars 2015

Zlatan


Zlatan.

FBK Balkans 12-årspojkar låg under mot Vellinge med 4–0 efter en halvlek. 10-årige Zlatan Ibrahimovic byttes in, gjorde åtta mål, och säkerställde 8–5-segern för sitt Balkan. Kanske gavs fotbollsvärlden redan då en fingervisning om en framtida storstjärna. Tretton år gammal värvades Zlatan till Malmö FF. Säsongen 1999/00 debuterade han på riktigt i A-laget. Med tolv mål på 26 matcher bidrog han starkt till att laget lyckades ta sig tillbaka till Allsvenskan. Det var inte bara de svenska fansen som gladdes åt framgångarna. Även Ajax höll god koll på Zlatan i Superettan. För 85 miljoner kronor köpte den holländska klubben den svenska 19-åringen i juli 2001. Första säsongen på den internationella arenan blev inte riktigt som det svenska löftet tänkt sig. Flera matcher på bänken och bara sex mål framåt. Men läget förändrades. Under sin andra säsong i Ajax växte Zlatan in i rollen som stjärna. Målskyttet kom igång och 2004 blev han för andra gången holländsk mästare. VM 2002 var Zlatans första stora turnering i svenska landslaget. Han fick hoppa in i 1–1-matchen mot Argentina och höll sånär på att avgöra mot Senegal i åttondelsfinalen. Det stora genombrottet i landslaget kom emellertid under EM i Portugal 2004. Zlatan visade världsklass i premiären mot Bulgarien och klackade in ett mål mot Italien. Även om Sverige åkte ur EM snöpligt efter straffavgörandet mot Holland gjorde Zlatan en lysande insats. 

Adjektivet världsklass användes av mer än en för att beskriva hans spel. Hösten 2004 skrevs så det stora kontraktet i svensk fotbollshistoria. Zlatan värvades till Juventus för otroliga 175 miljoner kronor. 22-åringen kommenterade övergången med att ”Juventus är som att komma till toppen av världsfotbollen”. Premiären i Italien blev en succé för Zlatan. 16 mål på 35 matcher och lagets bäste målskytt. Dessutom italiensk mästare, utsedd till bästa utländska spelare i Italien 2005 och mottagare av Guldbollen samma år. Även under Zlatans andra säsong i Juventus har laget gjort en strålande säsong. Men för Zlatan har formen inte pekat lika spikrakt uppåt som tidigare. Istället har svensken kritiserats för sitt bristfälliga spel och länge gått genom måltorkans öken. Vilken forward som helst som spelar i division tre eller högre i Italien hade gjort fler mål än Zlatan om han spelat i Juventus, tyckte Glenn Strömberg. I landslagssammanhang har Zlatan blivit den kanske viktigaste spelaren för Sverige. Under VM-kvalet till Tyskland 2006 har han gjort åtta mål på åtta matcher. Viktigaste målet I VM-kvalet var utan tvekan avgörandet mot Ungern som definitivt tog Sverige till VM. Men VM 2006 blev en besvikelse för Juventus-spelaren som varken kom igång mål- eller spelmässigt. I augusti värvades han till sin drömklubb Inter. 

I september blev han hemskickad från landslagstruppen efter en sen olovlig utgång tillsammans med Christian Wilhelmsson och Olof Mellberg. I klubblaget fick han en rejäl nytändning och det blev till slut 15 mål och serieseger för hans Inter våren 2007. Till EM-kvalmatchen mot Nordirland var han tillbaks i landslaget, men någon succé blev det inte och förlust med 2-1. Zlatan var sedan inte tillräckligt frisk för att vara med i bortamatchen mot Danmark i juni men dagarna därefter gjorde han ett inhopp mot Island på Råsunda. Sommaren gick och spekulationer om eventuell flytt från Inter, men så blev det inte. Och det var en Zlatan full med spelglädje som imponerade i landslaget både mot USA och sedan mot Danmark på Råsunda i början av september. Trots starkt spel lyckades han inte göra mål. Senast Zlatan hade gjort mål i landslaget var i oktober 2005, mot Island i den sista VM-kvalmatchen. Under hösten och vintern visade Zlatan storform i Inter och låg bakom det mesta när laget ryckte åt sig en stor ledning i serie A och gick vidare i Champions league. Under våren 2008 har Zlatan fått problem med en knäskada och därför inte spelat särskilt mycket för Inter. han tvingades även tacka nej till landskamperna mot Turkiet och Brasilien. Mycket av rehabiliteringen skötte han hemma i Malmö. Men så i sista omgången av Serie A - när Inter såg ut att tappa guldet till Roma byttes han in i andra halvlek. 

Då stod det 0-0 borta mot Parma. 'När domaren blåste av matchen hade Zlatan gjort två mål och säkrat Inters tredje raka titel. I EM 2008 gick det till en början riktigt bra för Zlatan. Drömmål i segermatchen mot Grekland och kvitteringsmål mot Spanien, då Sverige förlorade efter spanskt mål på övertid. I matchen mot Spanien fick han gå av i halvtid efter känningar av sin knäskada och i förlusten mot Ryssland var han inte alls i samma slag som tidigare. Säsongen 2008/2009 skulle bli hans bästa i Italien. Skytteligavinnare på 25 mål och återigen ligaguld för Inter. Men i Champions league blev Manchester United  för svårt i åttondelsfinalen. I landslaget hade Zlatan återigen svårt att få in bollen. Först mot Malta i juni 2009 gjorde han mål igen för blågult. Sedan följde en sommar med spekulationer och i juli 2009 blev det klart att Zlatan skulle fortsätta sin karriär hos Champions league-mästarna Barcelona. Zlatan rivstartade i Barcelona och gjorde mål i de fyra första ligamatcherna, något som en nykomling aldrig tidigare gjort i den spanska ligan. Då hade han också hunnit med att avgöra mot Ungern i VM-kvalet, i sista sekunden. Men det blev inget VM och efter kvalet tog Zlatan en paus från landslaget. Skulle han någonsin återvända? Jodå. I juli 2010 kom beskedet från nya förbundskaptenen Erik Hamrén. Zlatan var sugen igen. 

Och han gjorde mål direkt i sin comeback i träningsmatchen mot Skottland i augusti. Efter den matchen började spekulationer komma - var skulle egentligen spela den kommande säsongen. Det visade sig att Barcelonas tränare Pep Guardiola och Zlatan inte var de bästa av vänner. Milan visade mest intresse och såg till att övergången blev verklighet. Under 2010 spelade Zlatan 29 matcher för Milan och gjorde 14 mål. I EM-kvalmatchen mot Finland i juni 2011 gjorde Zlatan sitt andra hattrick i landslagströjan, det första var mot Malta 2004. Säsongen 2011/12 anses av många vara den bästa Zlatan gjort hittills under sin karriär. Förvisso missade Milan scudetton och gick inte längre än till kvartsfinal i Champions league. Men på det individuella planet kunde en i stort sett skadefri Ibrahimovic vinna skytteligan i serie A på 28 mål. I landslaget hade han en många gånger tongivade roll - även om diskussionerna kring huruvida Sverige EGENTLIGEN spelar bättre med eller utan Zlatan fortsatte. Under EM 2012 gjorde Zlatan två mål, men Sverige var utslaget redan efter två av tre matcher i grupspelet. Från hösten 2012 tillhörde han franska PSG. Och med 27 mål bidrog han till att laget vann ligaguldet den säsongen. Landslagsvåren 2013 blev tung både för Zlatan och hela laget. Efter förlusten mot Österrike i juni såg det mörkt ut. Men VM-hoppet tändes efter bortaseger mot Irland då Zlatan passade fram till Anders Svenssons avgörande 2-1-mål. Sverige säkrade sedan play off-platsen bakom Tyskland efter 2-1 hemma mot Österrike. Stor matchhjälte blev förstås Zlatan. I play off-mötet hemma mot Portugal gjorde han två mål och matchen stod 2-1. Ett mål till och Sverige hade gått till VM. Men iställer gjorde Ronaldo två och Portugal gick till VM-slutspelet. Med klubblaget PSG blev det ny ligaseger. I Sveriges första match efter VM-sommaren 2014 gjorde Zlatan två mål mot Estland. Han slog därmed Sven Rydells 80 år gamla målrekord i landslaget. Zlatan har nu gjort 50.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar