torsdag 19 mars 2015

Lennon


Lennon.

Han föddes den nionde oktober 1940 i Liverpool. 40 år senare, den åttonde december 1980, sköts han ihjäl utanför sin bostad i New York. John Winston Lennon hann på fyra decennier bli en av världens mest inflytelserika musiker någonsin. Tillsammans med Paul McCartney komponerade Lennon tiotals pop- och rockklassiker som än i dag spelas i radion världen över. Lennon och McCartney blev en av de mest framgångsrika låtskrivarduor någonsin och de cementerade The Beatles position som en av de viktigaste rockgrupper någonsin. Lennon, McCartney, George Harrison och Ringo Starr revolutionerade populärmusiken. Deras inflytande syns fortfarande i pop- och rocklåtar som spelas i allt från populära radiokanaler till bortglömda sunkiga klubbar. The Beatles hade ursprungligen fem medlemmar. Lennon, McCartney, Harrison, Stuart Sutcliffe och Pete Best gjorde sig först kända i de sunkiga klubbarna i deras hemstad Liverpool och i Hamburg i Tyskland under en period på cirka tre år. Sutcliffe lämnade gruppen 1961 och Best ersattes med Starr ett år senare. The Beatles sköt till stjärnorna i Storbritannien med deras första singel "Love me do" i slutet av 1962. Under det följande året spred sig framgången och gruppen blev världskänd.  

De uppträdde flitigt fram till 1966 och drog sig sedan tillbaka från estraden för att koncentrera sig på att endast komponera ny musik. Lennon lämnade The Beatles i september 1969 och gruppen föll i bitar. Efter det började Lennon fokusera på sin solokarriär. Han släppte skivorna "John Lennon/Plastic Ono Band" och "Imagine". År 1975 tog han en paus från musikindustrin för att tillbringa mera tid med sin familj. Fem år senare släppte han skivan "Double Fantasy". Tre veckor efter att albumet släpptes mördades han. Mark David Chapman, mannen som sköt Lennon, dömdes till livstid i fängelse efter att han sköt Lennon i ryggen utanför Lennons hem i New York. Chapman, i dag 55 år gammal, sitter fortfarande bakom lås och bom. Tidigare i år förkastade amerikanska myndigheter Chapmans ansökan om att bli villkorligt frigiven. Chapman kan ansöka om att bli villkorligt frigiven igen om två år. Lennon var till sin natur en rebell och han blev en kontroversiell person till följd av sin politiska aktivism. Lennon hade flyttat till New York 1971 och kritiserade friskt USA:s krig i Vietnam. Flera av hans låtar blev antikrigsaktivisternas hymner samtidigt som de amerikanska myndigheterna försökte deportera honom.  

Hans soloalbum har sålt miljontals exemplar också efter hans död. Flera av hans sololåtar lever också vidare, som till exempel "Give peace a chance" och i synnerhet "Imagine". Jag har svårt att förstå att "Imagine" fortfarande är en låt som sjungs. Men det är den, även om vi aldrig trodde det. Vi tänkte att vi ska skriva en aktivistsång och att den här sången kommer att förändra världen följande dag. Så gick det inte, men låten spelas fortfarande och det är fint, sade Lennons änka Yoko Ono i oktober då det hade gått 70 år sedan Lennon föddes. Det har gått fyra decennier sedan The Beatles splittrades, men deras musik fortsätter att vara populär. I fjol släpptes The Beatles alla album på nytt samtidigt som videospelet "The Beatles: Rock Band" kom ut på marknaden och en helt ny generation fick uppleva The Beatles på ett helt nytt sätt. John Lennons arv lever och mår bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar