tisdag 17 mars 2015

Mickael


Mickael.

Michael Jackson är en av världens mest kända artister. Nämn hans namn och alla vet vem det är frågan om. Han började som barnstjärna i Jackson 5 och som soloartist blev Jackson megastor med albumet "Thriller", som är världens mest sålda. Popartistens album "Invincible" släpptes i oktober 2002. Michael Jackson föddes den 29 augusti 1958 i Gary, Indiana. Han har nio syskon. Under hans pappas ledning, bildades succébandet The Jackson 5. Medlemmar i bandet var Michael (som var fem år när de startade barngruppen) samt hans bröder Jermaine, Jackie, Tito och Marl- on, som alla var äldre än honom själv. Deras pappa drillade sönerna stenhårt år efter år. Han ville nämligen att hans barn skulle bli stora stjärnor. Till slut blev de också det. Men man kan fråga sig till vilket pris. Joseph Jackson berövade dem deras barndom och han höll sig med en mycket hård, stundom brutal, disciplin. Men det gick hursomhelst bra för the Jackson 5. De började med att ställa upp i olika lokala talangtävlingar och fick snart kontrakt med Motown. Gruppens fyra första singlar: "I want you back", "ABC", "The love you save" och "I'll be there" blev Billboard-ettor. Under sjuttiotalet skrev och framförde barngruppen ett flertal minnesvärda topp10-låtar. År 1975 skrev de kontrakt med Epic Records som The Jacksons. Jermaine hade nu ersatts av Randy. Nu tog också Michaels solokarriär fart. 

Det var hans skivbolag som gärna såg att stjärnan spelade in eget material, eftersom de var säkra på att han var en artist på uppgåtgående. 1972 gavs hans första solosingel ut. Den hette "Got to be there". Fler singlar följde. Bland annat "Rockin Robin" och "Ben" samt ett soloalbum för skivbolaget Motown. Parallellt med denna karriär fortsatte han att fronta bandet. I slutet av sjuttiotalet var popsångaren också med i filmen "The Wiz" (1978) med Diana Ross. Det var nu inget speciellt med den filmen. Men den gjorde att Michael Jackson i kontakt med producenten Quincy Jones. Det var en bekantskap som komma att bli mycket viktig för hans karriär. 1979 började Michael och Quincy att spela in det minnesvärda albumet "Off The Wall"(1979). Sedan följde ytterligare två album där de samarbetade: "Thriller" (1982) och "Bad" (1987). Genom albumet "Off the Wall" (1979), blev barnstjärnan en vuxen megastjärna. Dansplattan bjöd på hitlåtar som till exempel "Don't Stop 'Til You Get Enough" och "Rock With You". Skivan såldes i 16 miljoner exemplar (då bäst säljande albumet i CBS historia!). Framgången visste nu inga gränser för Michael Jackson. Men bättre skulle det bli. 1982 kom hans album "Thriller" ut, hans mest kända och sålda, ett album som han knappast kan överträffa själv. albumet har sålts i 51 miljoner exemplar och belönats med flera Grammys. 

I 37 veckor låg albumet etta på Billboardlistan! Med hjälp av musikvideor, där Michael har varit en stor pionjär, blev genomslagskraften ännu större. Musiken i kombination med popartistens dansnummer och scennärvaro var oslagbar. Michael Jackson var vid den här tiden en enmansnöjesindustri av kolossalformat. Han blev också den första svarta artist som spelades på MTV och därigenom öppnades dörren för många andra begåvade svarta musiker. 1985 skrev Michael Jackson & Lionel Richie låten "We are the world" som sjöngs av Harry Belafonte och andra svarta musiker i en uppmärksammad välgörenhetskonsert till förmån för svältande i Afrika. Den belönades med fyra grammisar (1986). Höjdpunkten i Jacksons karriär nåddes här: världsstjärnan spelade i en division helt för sig själv under denna tid. Michael Jacksons album "Bad" (1987) och "Dangerous" (1991) toppade Billboardlistan. Men videon till singeln "Black and White" innehöll en del scener som gjorde folk betänksamma. Även hans utseende förändrades under denna tid, beroende på att att han gjorde ansiktslyftningar. Det började gå rykten om storstjärnans udda vanor, att han var bisarr (sov i ett syretält och höll sig med modelldockor) samt hade börjat umgås med barn. Det ryktades också att han var bög. 

En negativ bild av artisten började uppmålas i massmedia och Michael började kallas för freak, en stämpel som det sedan dess varit svårt för världsstjärnan att få bort. Men artisten sålde fortfarande mycket skivor. "Bad" har sålts i 25 miljoner exemplar och "Dangerous" i 27 miljoner exemplar (ungefärliga siffror). Folk kunde ha synpunkter på personen Michael Jackson. Men Jacksons framgång som artist var fortfarande odiskutabel. I början av 90-talet skrev Michael Jackson ett skivkontrakt med Sony Music. Det gav honom hela 890 miljoner dollar. År 1993 gav Michael Jackson sin första intervju, något som han tidigare vägrat göra. Artisten ställde upp i Oprah Winfreys talkshow (den mest sedda Oprah-intervjun!). Jackson ville med detta bemöta de rykten som florerade om honom i massmedia (syrgastält, hans vita hy) och ge sin egen syn på saken. I slutet av 1993 blev superstjärnan anklagad för att ha antastat det trettonåriga barnet Jordy Chandler. Den anklagelsen är nog ogrundad, för han bryr sig verkligen om barn och deras välgång - inte minst beroende på den svåra uppväxt han själv fått. Det civilrättsliga målet mot Jackson lades senare ned. Men händelsen var förödande för Michaels rykte som redan var solkat. Artistens image var skadad. Folk betraktade honom nu med skepsis och äcklades till med av honom. Och det fick följder. Han förlorade till exempel sitt kontrakt med Pepsi som han haft sedan 80-talet. Han ställde också in planerade turnéer. 




Annat har det också pratats om. Bland annat hans plastikoperationer som dess värre har vanställt artistens ansikte. Michael Jackson blev i allt högre grad en ifrågasatt person som folk hade bestämda åsikter om. Under 1994 gifte sig Michael Jackson med Lisa Marie Presley (Elvis dotter). Många ansåg att detta var ett sätt att reparera hans skadade rykte. De var dock bara tillsammans i arton månader. 1995 kom artistens album "HIStory" ut. Samlingsplattan sålde visserligen bra (17 miljoner exemplar). Men inte så bra som vissa andra album Jimmy Jam & Terry Lewis, hitmakaren Dallas Austin, David Foster och R. Kelly. I november 1996 var det dags för giftermål igen. Den här gången med Deborah Rowe - en assistent till en dermatolog (hudläkare) som Michael besökte. Paret gifte sig i Australien när Deborah redan var gravid. Deras förstfödda barn döptes till Prince Michael Junior (1997). Parets andra barn kom nästföljande år och döptes till Paris Michael Katherine. Ännu ett album följde - "Blood on the Dance Floor". Plattan bjuder på remixer med också en del nytt låtmaterial. Michael Jackson är den ende artist som varit framgångsrik i hela världen under trettio år. Han är den mest sålda artisten någonsin och den mest prisbelönta. Något som över 200 miljoner sålda album och tretton listettor som soloartist vittnar om. Sen får man heller inte glömma bort att Jackson är den stjärna som skänkt mest pengar till välgörande ändamål i världen. Världsstjärnans album - som han till stor del skriver själv - har varit omvälvande och nyskapande och har betytt mycket för popmusikens utveckling. Än har vi inte sett det sista av denne store artist. Albumet "Invincible" släpptes den 29 oktober internationellt och den 30 oktober i USA genom Epic Records. Första singel ut blev "You Rock My World". I september 2002 gav Michael Jackson en jubileumskonsert i New York. Sångaren firade 30 år som artist med en återförening med bröderna i Jackson 5 samt en rad världsstjärnor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar